Pebble Beach

Project Description

The Pebble Beach project is guided by conceptual principles as listed below in an attempt to become a useful contributor to the Sibaya Precinct.
The building makes use of a zigzag parti in two volumes around an inner courtyard. The taller rear overlooks the lower forward volume while providing sufficient density at an urban scale to activate the community facilities meaningfully. The parti further picks up on neighbouring geometry to form a part of a bigger city scale. This is tempered by a human scale on street edges facilitating a sense of urbanity.Edge & Scale: The building provides a public, activated edge. Human scale is provided by a colonnade beneath which restaurants and retail enliven the environment. This edge is scaled below the private residential space and forms a ‘base’ to the building, anchoring it into the site through the use of stone gabions, the residential elements are set off from the street edge. The continuity of this ‘city’ edge is only broken on corners of the site where parks are granted to the public realm. The scale increase towards the entrance, while the park opens up as one climbs the gradient. The retail element is granted rear light through the use of a rinse yard. Here, public bicycle parking is provided for the precinct encouraging non-motorised transport. Dialogue with neighbours by providing two activated destination points in the building together with its neighbours generates cross-over pedestrian activity between the two emphasising walkability.Day and Night activation: The project takes cognisance of its prioritised position at the gateway to the precinct. This edge which appears dark during and shaded during the day, changes at night where the units are lit behind the fins giving a different sense of depth. Further difference is best expressed by the lightweight ‘top’ of the building. The slim angled plane which when illuminated at night floats above the upper walkway, contrasts with the heavier precast concrete mass below.
This is dissimilar to the courtyard fa├žades, here gentle undulations in a light colour are emphasised by the aluminium louvres above them. The pattern serves to break the scale whilst creating a homogenous rhythm. Here too a very light roof caps the upper stories emphasising a top to the building. This in contrast to the bottom which thanks to larger pergola overhangs and stone clad dividing walls form a base to the building.Sustainability: Density is concentrated to allow for a large open recreational space. The open space is watered with run-off and storm water is heavily absorbed on site. Further cooling is provided to residential units with deep overhangs and louvered vertical elements for low angled sun. Additional shading is provided by aluminium pergolas.
The Western edge is further zig-zagged avoiding direct West sun. Heat gain is purged in the evenings through large openings for cross ventilation. Indigenous planting serves to clean the air in communal areas and walkways.Internally apartments are to receive water efficient fittings. Similarly energy efficient lighting will be provided for apartments and used in conjunction with heat pumps. Low VOC materials are used and locally sourced where possible.On site waste is reduced and appropriate materials recycled in gabion baskets
Non-motorised transport is encouraged for not just this building but the precinct as a whole through the provision of bicycle parking and storage, this could be further supported by a cycling store/service tenant in the retail edge of the building.

Where possible, low and non-VOC materials and adhesives are to be selected. This is complemented with an emphasis on locally sourced materials and labour.

Facilities are available for waste to be sorted ahead of recycling on site and basements are naturally ventilated. Priority bays are provided for electric and hybrid vehicles.


Contact Name

Shelley Humphreys

Email Address

media@coasite.com

Leave a Comment